Baner2
Gotowanie na wesoło. Projekt edukacyjny dla dzieci i młodzieży z Marek
projekt z małego miasta, miasteczka lub wsi

Głosów: 0

Kategoria
Edukacja
Miejsce realizacji
Marki (woj. mazowieckie)
Zgłaszający
Agnieszka Abakumow
Cel projektu
Edukacja w zakresie zdrowego i świadomego odżywiania
Opis projektu
Projekt "Gotowanie na wesoło" zakłada zorganizowanie cyklu spotkań z dziećmi z mareckich szkół podstawowych, podczas których uczniowie będą mogli poznać tajniki gotowania, smażenia, pieczenia. A to wszystko w formie zabawy przy udziale osób znanych z telewizyjnego ekranu (zaprzyjaźnionych z nami aktorów, tancerzy, piosenkarzy). Każda szkoła otrzyma swojego "kulinarnego patrona", który będzie dopingował dzieci w tworzeniu zdrowych, ciekawych, pysznych i przede wszystkim zdrowych dań. Podsumowaniem projektu będzie zorganizowanie pierwszego mareckiego turnieju kulinarnego dla dzieci i młodzieży. Oczywiście planujemy sprawić, by projekt był organizowany nie tylko przez cały rok, ae przez wiele, wiele lat.

Dlaczego ten projekt jest naprawdę potrzebny? Aktualne badania przerażają: W Polsce nadwaga i otyłość dotyczy prawie 16% dzieci i młodzieży (wyniki Wieloośrodkowego Ogólnopolskiego Badania Stanu Zdrowia Ludności). Niektóre badania wskazują nawet na 30% otyłych dzieci w wieku szkolym. Niestety, powoli gonimy otłuszczony peleton – Wielką Brytanię (25%) czy USA (30%) Wśród dzieci panuje kulinarny analfabetyzm. Co trzeci uczeń podstawówki sądzi, że pomarańcze rosną na północy Europy. Połowa uważa, że margaryna pochodzi od krowy. Co czwarty jest natomiast przekonany, że chleb wypieka się z ziemniaków albo ryżu... Rośnie nam otyłe pokolenie, które jako pierwsze będzie żyć krócej niż ich rodzice – alarmuje dr David Ludwig, jeden z autorów raportu na ten temat opublikowanego w specjalistycznym „The New England Journal of Medicine”. Ludwig dodaje, że źle żywione dzieci mogą wręcz nie dożyć trzydziestki. Umrą na powikłania po cukrzycy, niewydolność nerek, zawał albo raka. Inne przez obfitą, ale jakościowo ubogą dietę będą częściej łapać infekcje i już jako nastolatki zaczną chorować na osteoporozę, miażdżycę czy nadciśnienie, czyli schorzenia do tej pory zarezerwowane dla ludzi po pięćdziesiątce.

Projekt "Gotowanie na wesoło" przyczyni się do wzrostu świadomości naszych pociech. Nauczymy dzieci, że chips maże być zdrową przekąską a nie zawsze musi być "chemią piątej grupy". Podczas przeprowadzanych eksperymentów kulinarnych dzieci będą mogły osobiście i namacalnie przekonać się jakie ilości cukru i soli pochłaniają w spożywanych napojach i niezdrowych ogólnodostępnych przekąskach.

Nasze pociechy poznają nie tylko smaki kuchni polskiej i światowej, ale także dowiedzą się, co zdrowe a co nie, usłyszą ciekawostki o stosowanych produktach i krajach, z których te produkty pochodzą . Będą zabawy, konkursy, ale przede wszystkim praktyczna nauka gotowania i pieczenia na wesoło przy udziale polskich celebrytów. Które dziecko nie chciałoby gotować z gwiazdą? To z pewnością będzie dodatkowa motywacja.

Celem projektu jest przede wszystkim propagowanie zdrowego stylu odżywiania i życia, promocja higieny przygotowania i spożywania posiłków oraz ekologii. Nasze zajęcia nauczą każde dziecko również samodzielności. Zapewniamy świetną zabawę z gotowaniem i wiedzę, która zostanie w nas i w naszych dzieciach na całe życie.


Thumb_3690_445257845672843_8218770274991620621_n