Istotą projektu jest integracja międzypokoleniowa oraz aktywizacja osób starszych, której konsekwencją będzie budowanie relacji między ludźmi, konfrontacja spojrzeń, wymiana wiedzy i umiejętności podczas warsztatów kulinarnych
Wspólne gotowanie to idea, która podbija świat i nasze polskie kuchnie. Powstaje coraz więcej programów kulinarnych promujących tę formę spędzania czasu z przyjaciółmi. Ale wcale nie jest to nowy trend. Stół zawsze był miejscem spotkań, żywych rozmów, wymiany poglądów. Wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków to rytuał, część naszej tradycji. Wspólne gotowanie to czas na wymianę informacji, dyskusje na tematy mniej lub bardziej ważne. Każdy ma swoje miejsce w trakcie rozmowy i zostaje wysłuchany. Otrzymuje niezbędne wsparcie dzięki słowom czy gestom. Przede wszystkim to też czas relaksu, poznawania siebie i innych. Czas spędzony razem jest bezcenny. Jest to wyjątkowy czas współpracy,który daje wiele radości dorosłym i dzieciom. Pielęgnowanie tradycji wspólnego posiłku nie było obce społeczeństwom od zarania dziejów. Realizacja projektu pozwoli wrócić do zwyczajów naszych ojców poprzez podróż do kuchni świata i kuchni przeszłości. Zbliża się 1050 rocznica Chrztu Polski jest więc okazja, aby podczas tej podróży odkrywać tajniki kuchni Słowian i przejść wspólnie poprzez epoki, zgłębić kulinarne tradycje własnego regionu, przypomnieć sobie potrawy i smaki naszego dzieciństwa. Spotkania "przy garach" mieszkańców w różnym wieku, wnuków z dziadkami, dorosłych dzieci z ich rodzicami, uczniów z nauczycielami będą do tego doskonałą okazją. Koncepcja projektu opiera się na cyklu bezpłatnych zajęć, które oprócz walorów społecznych będą edukowały w kierunku właściwych nawyków żywieniowych oraz rozwijały wyobraźnię. Pozyskane fundusze przeznaczone będą na realizację warsztatów .