Smacznie Zdrowo Kolorowo to akcja propagująca wspólne spędzanie czasu podczas przygotowywania i spożywania rodzinnego posiłku. Przewodnim wydarzeniem promującym akcję jest organizowany cyklicznie konkurs na potrawę przyrządzaną wspólnie przez rodziców z dziećmi.
Do udziału w konkursie uprawnieni są wszyscy uczniowie Kornelówki; wraz z dorosłym członkiem rodziny tworzą dwuosobowe zespoły. W trakcie eliminacji zawodnicy mają za zadanie przygotować kolejno: sałatkę i przystawkę, zupę, deser oraz danie główne. Uczestnicy konkursu otrzymują listę produktów, które będzie można wykorzystać w trakcie kolejnych etapów eliminacji z tygodniowym wyprzedzeniem. Podczas każdego ze spotkań wyłaniane są dwie zwycięskie pary. W finale biorą udział zwycięzcy poszczególnych etapów.
Smacznie Zdrowo Kolorowo to nie tylko wspólne gotowanie. To promocja zdrowego stylu odżywiania. Młodzi członkowie szkolnej społeczności dowiadują się, jakie znaczenie w codziennej diecie odgrywają warzywa i owoce, poznają zioła, które oprócz tego, iż poprawiają smak dania, mają zbawienne działanie na nasze organizmy. Wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów, niejednokrotnie zapobiegają chorobom nowotworowym.
Nie do przecenienia jest też wspólne spędzanie czasu w gronie rodzinnym. Nie ma przecież nic cenniejszego niż rodzina. Zamiast kolejnej tabletki na poprawę samopoczucia wystarczy przygotować razem pyszny deser.
Spotkania kulinarne w ramach konkursu odbywają się cyklicznie od lutego do maja. Dotychczas odbyły się edycje w 2013, 2015, 2016 oraz 2017 roku. W trakcie czterech sesji dwuosobowe, rodzinne drużyny przyrządzały swoje potrawy z obiadowego menu: sałatka i przystawka, zupa, deser oraz danie główne. Zwycięzcy poszczególnych odcinków spotykali się w finale, który odbywał się w w Hoteli IBIS w Łodzi, w Studio Kulinarnym BOOK&COOK, Restauracji: „U Kretschmera” i "Rajskie Jadło" na terenie łódzkiej Manufaktury.
Finał IV edycji (w sumie 20 odcinek całego projektu od początku) odbył się z licznymi z atrakcjami na terenie łódzkiej Manufaktury, pod opieką mentorską kulinarnego master-chefa i arystokraty Mikołaja Reja (potomek Mikołaja Reya z Nagłowic).
We wszystkich edycjach akcji wzięli udział Rodzice oraz Dziadkowie z dziećmi i wnukami z Szkoły Podstawowej Kornelówka. W każdym z kulinarnych zmagań rywalizowali ze sobą reprezentanci poszczególnych klas ze swoimi opiekunami. Każde ze spotkań wyłaniało zwycięzców.
Do realizacji projektu Smacznie Zdrowo Kolorowo organizatorom udało się zaprosić profesjonalistów z wielu dziedzin, którzy brali udział w obradach jury lub też pełnili rolę mentora. Trzecia edycja konkursu odbyła się pod opieką Bruno Schneidera – szefa kuchni warszawskiej restauracji Michela Moran. W roku 2015 akcji patronował Krystian Zalejski (szef restauracji). Patronat nad akcją realizowaną w 2013 roku objął Robert Makłowicz (krytyk kulinarny).
Podczas wszystkich edycji w obradach jury uczestniczyli: Marcin Stachecki (szef restauracji „u Szwajcara”), Bruno Schneider (szef kuchni warszawskiej restauracji Michela Moran), Krystian Zalejski (szef restauracji „Krystian’s Kitchen”), Robert Makłowicz (krytyk kulinarny), Barbara Sokołowska-Urbańczyk (Festiwal Dobrego Smaku), Agnieszka Danowska (krytyk kulinarny), Radosław Kędzierski (Gazeta.pl), Kamila Basińska i Krzysztof Jeziorski (Telewizja Toya), Paulina Kowalska-Prasał (Studio kulinarne Book&Cook), Piotr Smulski (restauracja „Rajskie Jadło”), Jacek Grudzień (dziennikarz), Maciej Łobejko (Hotel Tobaco), Krzysztof Nowacki („U Kretschmera”), Monika Onoszko (projektantka), autorka blogu kulinarnego „Kuchnia dla malucha”, Kamila Basińska (telewizja TOYA), Iwona Święcicka, Andrzej Słaby (Fundacja RAZEM), aktorzy Teatru Nowego: Jolanta Jackowska, Sławomir Sulej oraz Denis Gerard (Expert éducatif Ambassade de France en Pologne).
Smacznie Zdrowo Kolorowo otrzymało w minionych edycjach oficjalne patronaty: Szkoły na widelcu (Fundacji prowadzonej przez Grzegorza Łapanowskiego – jurora w Top Chef), Festiwalu Dobrego Smaku oraz Banku Ochrony Środowiska.
Szczegółowy opis poszczególnych edycji znajduje się na stronie projektu.